Ravani the sweet overnight sleeper





Când e gata, ravani miroase a portocale calde, unt şi migdale prăjite, şi dacă ştii ce-ai pus în ea şi zăboveşti deasupra tăvii nasul o să citească şi celelalte lucruri. Are gust de prăjitura copilăriei chiar dacă e prima oară în viaţă când muşti din ea. E mai degrabă umedă decât însiropată, şi în acelaşi timp pufoasă într-un fel complet diferit de orice. E prăjitura pe care o faci seara şi o visezi noaptea ca apoi primul lucru pe care-l faci dimineaţa să fie să-ţi tai o felie, nu înainte de a-ţi plimba încă odată nasul desupra ei. Intr-un top al deserturilor cărora le iubesc fiecare moleculă ravani ar fi probabil printre primele trei.

Mai matematic, ravani înseamnă:
350 gr griş
120 gr migdale măcinate
50 gr făină
un pliculeţ şi jumătate de praf de copt
250 de unt la temperatura camerei
180 gr zahăr
5 ouă mici sau 4 mari
coaja de pe 2 portocale mai mici
250 gr lapte la temperatura camerei



iar pentru sirop:
360 gr de zahăr
300 gr apă
o lingura de apa de flori de portocal
100 ml din zeama celor două portocale
puţin şofran
câteva fâşii dintr-un băţ de scorţişoară






Ravani (sau revani) e o specialitate grecească din nord, mai exact din Makedonia. Are multe variante, fie cu ingrediente uşor schimbate (de exemplu o parte nucă de cocos în compoziţie, sau iaurt în loc de lapte) sau cu aceleaşi doar că în cantităţi diferite (mai puţin griş şi mai multă făină, scorţişoară adăugată şi în compoziţia principală etc.). In rest, după cum reiese şi din listele de mai sus prăjitura e destul de dulce cât să se aibă în vedere să nu fie tăiată la servire, conform ispitei, în bucăţi prea mari.
Revenind la partea practică, siropul se face primul astfel încât să nu fie fierbinte când se foloseşte; se fierb maxim 5 minute toate ingredientele apoi se strecoară şi se lasă deoparte acoperit.
Pentru bază se amestecă grişul, făina, praful de copt şi migdalele măcinate. Separat, zahărul se freacă în unt; se adaugă ouăle pe rând, apoi coaja de portocală şi laptele. Se pun apoi şi "prafurile" şi se amestecă totul.
Consistenţa, nici păstoasă şi nici de aluat, trebuie să arate cam aşa:




Compoziţia se pune într-o tavă de înălţime medie, pătrată sau rotundă şi se ţine cam 35 - 40 de minute la 190 de grade. Când e gata şi încă fierbinte, încet şi uniform pe crusta ei se toarnă siropul. Ne se taie şi nici nu se mănâncă decât a doua zi sau măcar după câteva ore bune, timp în care ea va absorbi tot siropul (mai ales dacă a fost bine şi încet turnat). Se serveşte cu iaurt grecesc sau oricum cu unul foarte gras. Ravani e dulce şi parfumată, iaurtul e dens şi acrişor. Zic unii că merge şi cu frişcă sau cu smântână dar nu-i cred nicio secundă.



3 comentarii:

  1. sa-ti las adresa mea sa-mi trimiti si mie o bucata cand mai faci :D ma gandesc la prajitura asta de 2 zile, de cand am vazut-o aici...

    RăspundețiȘtergere
  2. O să mai dureze puţin, încerc să nu o fac atât de des cum aş vrea astfel încât bucuria revederii să aibă aceeaşi intensitate când o învârt, cât e în cuptor, a doua zi dimineaţă şi aşa mai departe :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce descriere excelenta i-ai facut prajiturii!!! Doar citind mi-ai facut o pofta de nedescris!!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.