Pâine şi ciocolată


Da, este vorba despre celebra pâine care nu se frământă, într-o variantă întrucâtva dulce fără ca asta să însemne desert. Mai degrabă un mic dejun pentru sportivi sau un start-bite pentru o zi mai plină, deşi e foarte bună fără niciun motiv anume, până la urmă.
 Combinaţia e aşa: aluatul de pâine e uşor sărat, ciocolata e puţin dulce şi mai mult amăruie (are 85%cacao), caisele confiate sunt acrişoare şi chewy şi dacă te mai poţi concentra, miroase şi un pic a scorţişoară. A cerut vanilie dar nu m-a păcălit, asta ar fi venit la braţ cu ouă, lapte, poate chiar unt, şi uite-aşa numai de pâine n-ar mai fi fost vorba.


500 gr  de făină albă (Dobrogea 650, în cazul de faţă)
1 cub (25 grame) de drojdie proaspătă (umblă vorba că cea ungureasca, în ambalaj galben e mai bună decât cea turcească, arginitie)
1 ½  linguriţă de sare
2 căni de apa călduţă

Drojdia se dizolvă în puţină apă călduţă şi se amestecă într-un castron cu toate celelelate de mai sus. Se lasă la crescut între 12 şi 18 ore. Când e gata se adaugă o ciocolată şi jumătate (dark, 85%) ciopârţită nu foarte mărunt cu cuţitul, un pumn de caise confiate tăiate cubuleţe şi o lingură de zahăr pudră combinat cu o linguriţă de scorţişoară. Nu se amestecă prea frenetic, altfel iese prea mult din aerul din cocă şi consistenţă pâinii are apoi de suferit.


Se toarnă pe o foaie de copt pudrată cu făină şi se pune în cuptorul preîncălzit la 230 de grade într-un vas gros, cu capac. Acesta se scoate după 30 de minute, după care pâinea se mai lasă 15-20 de minute cât să se rumenească frumos crusta.

Inside information: eu am lăsat coca la crescut aproape 24 de ore, cu riscul asumat. Nu intenţionam, dar am făcut un detour şi am ajuns acasă mai târziu. Ori din  motivul ăsta, ori din motive de conţinut (zahărul sau celelalte, bucăţile) ori pentru că am umblat (amestecat) în cocă consistenţă a fost diferită de cea a pâinii normale pe care o fac de obicei. A fost mai densă, mai de.. pâine, cumva. Foarte bună şi foarte oportună pentru studiul live al comportamentului aluatului pentru pâine în alte condiţii decât cele ştiute deja. Pam-pam.
 

4 comentarii:

  1. Sectiunea face toti banii, arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
  2. mulţumesc frumos, caisele astea confiate ce-au mai înveselit pâinea pe dinăuntru :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Must try! Imi ploua in gura cand o vad iar combinatia de arome e exact pe gustul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. E potrivită pentru cei ce nu-s neapărat amatori de dulce cât de gustul din spatele dulcelui :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.