Oeufs cocotte cu somon afumat şi tarhon






Se ia La cuisine de reference şi se deschide la secţiunea "Ouă", că unii mai scriu prostii pe internet şi e bine tot în carte să ne încredem. Se compară executarea versiunii cu somon afumat cu cea clasică (doar) cu smântână, şi dacă totul e în regulă se trece mai departe.


Se ung cu unt şi se macină piper în două forme termorezistente. Adică două cocote. Se pun câteva fâşii de somon afumat ţinut în prealabil în puţină lămâie, peste care se dă drumul câte unui ou întreg, peste care se pune câte o linguriţă de smântână, peste care se presară puţin tarhon. Acu', eu şi tarhonul nu suntem prieteni dar încercăm. Dacă nu ne iese, data viitoare pun pătrunjel. 


Se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade, într-un vas cu apă fierbinte care să le fi aşteptat deja acolo. Bain marie-ul de cuptor face ca aceasta compozitie (ca dealtfel şi cea de crème caramel, de exemplu) să se coacă frumos, fără să se usuce şi să se fisureze în formă. 


Se lasă între 6 şi 10 minute, în funcţie de cât de "făcut" se preferă oul. Se servesc pe post de mic dejun de weekend, lângă o felie de pâine de casă prăjită old school într-o tigaie uscată. 

2 comentarii:

  1. wow! spectaculos si simplu. cred ca scot si eu cocotele la produs in weekendul asta :) (btw, oare merge si cu iaurt gras, grecesc, sau cu smantana lichida?)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă mă întrebi pe mine eu tot cu smântână normală, fermentată le-aş face a doua oară. MI se pare cea mai fit for fun în combinaţia asta plus că iaurtul, necombinat/neamestecat cu nimic, se "brânzeşte" mai repede în cuptor iar smântâna lichidă, deşi mai fină, e usor dulce şi astfel oarecum nepotrivită, parcă :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.