Jewish penicillin, slightly Asian



Supa de pui, aşa cum se pregăteşte mai ales în estul Europei, este considerată a fi remediu deosebit de eficient pentru trup şi pentru suflet. Ea a fost adoptată de culturile gastronomice vecine ajungând încă mai departe, până pe continentul american. Originile ei sunt însă mai în urmă, supa de pui fiind prescrisă în Egiptul Antic în tratamentele curative.
Cea descrisă mai jos este o formulă asiatică, iute acrişoară care, datorită ingredientelor, face chiar un pic mai mult decât o clasică supă de pui. E aromată, iute şi acrişoară drept pentru care va înlesni respiraţia şi va ridica temperatura ceva mai repede decât omoloagă ei europeană. Se produce un pic mai elaborat, proces proporţional dealtfel cu calificarea unui medic bun.

1 piept de pui întreg (cu os)
4 litri de apă
2 cepe
două tulpini de ţelină (apio)
1 morcov
1 linguriţă rasă de piper Sichuan
2 frunze de dafin
câteva ciuperci shiitake
100 de grame de tulpini de bambus conservate
100 de grame de muguri de soia
100 de grame de porumb tânăr
50 de grame de ghimbir proaspăt
o linguriţă de ulei de susan
2 linguri de oţet de mere
o lingură de sos iute
50 ml de sos de soia
150 de tăiţei de orez
ceapă verde, pentru servit


Reţeta e luată dintr-o carte despre supe din toată lumea şi în cazul de faţă suferă câteva modificări pe care le recomand doar în lipsa temporară a ingredientelor originale. Am înlocuit ciupercile shiitake cu ciuperci simple albe (gustul e uşor diferit, nu la fel de puternic), am adăugat muguri de soia - aceştia venind la pachet  (a se citi "borcan") cu bambusul, şi am înlocuit piperul Sichuan cu piper negru (la fel, arome  întrucâtva diferite). Mai precizez că rezultatul este o supă de pui cu note asiatice, the real thing venind doar cu respectarea listei originale de ingrediente.


Pieptul se taie în două şi se pune la fiert împreună cu ceapa, tulpinile de ţelină, porumbul şi morcovul, totul tăiat mărunt, boabele de piper şi frunzele de dafin. Se fierb cam o oră la foc mic, după care se strecoară zeama şi se aruncă legumele. Carnea de pui se rupe în rasii mici, care se adaugă în zeama rămasă alturi de ciupercile tăiate felii, tulpinile de bambus, ghimbirul curăţat şi tăiat felii subţiri, mugurii de soia, uleiul de susan, sosul de soia şi cel iute, şi oţetul. După 15 minute se adaugă tăiţeii de orez şi se mai lasă 5 minute pe foc sau până când aceştia sunt gătiţi. Se serveşte cu ceapă verde şi opţional cu oţet şi/sau sos iute. 

3 comentarii:

  1. Ce idee buna aceasta supa! Mai ales ca vremea in Bucuresti predispune pentru o incalzirea rapida... in lipsa alcoolului. Numai ca eu nu i-as pune otet de mere ci de orez, iar piper de Sichuan am, deci voi respecta lista de ingrediente. M-ai facut curioasa, admirand cateva imagini sugestive pe "retete cu poze" si a fost o supriza placuta sa gasesc o reteta din zona Asiei, care sunt slabiciunea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Waaaa...acum te descopar! M-ai uimit enorm, m-ai lasat masca si m-ai facut sa ma lipesc de blogul tau!:) Nu te speria, nu sunt freak, sunt doar innebunita dupa retetele tale unice si pozele superbe. Te trec la mine in blogroll ca n-am incotro!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Elena:

    Surprinzător şi pentru mine, reţeta originală "prevede" oţet de mere şi nu de orez, aşa cum e mai obişnuit pentru bucătăria asiatică. Probabil e mai uşurel cel de mere însă până la urmă.. aproape totul e după gust, nu?

    @ Andreea

    Mulţumesc frumos, şi sper ca mai departe să nu te dezamăgesc :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.