Eating in season



Sweet, sweet baby onion, să plângi lângă ea dar să nu te laşi până nu cureţi măcar doi pumni, aşa-i de bună mâncarea de arpagic. Ca şi cea de bame, merge cu o carne uşoară - în speţă pui - sau doar aşa simplă cât să nu-i atingă nimic gustul suav.


1/2 kg de arpagic 
două roşii moi şi coapte 
un pumn de măsline negre 
un pahar de vin alb sec (15 cl) 
jumătate de legătură de pătrunjel 
sare şi piper 


Cepele se ţin în apă rece minim zece minute, cât se li se mai relaxeze îmbrăcămintea. Se curăţă, se spală şi se înţeapă pe ici pe colo cu o scobitoare, ceea ce le va ajuta să rămână întregi în timpul gătitului. Între timp se fierb cam un sfert de oră şi în puţină apă măslinele, se scot şi în apa care clocoteşte se adaugă cepşoarele. Când acestea fierb se scot, se dau prin apă rece şi apoi se pun într-o cratiţă cu puţin ulei încălzit, unde se învârt un pic; se adaugă apoi măslinele şi roşiile decojite, curăţate de seminţe şi tăiate mărunt, se mai lasă câteva minute şi apoi se adaugă din apa în care au fiert măslinele cât se se acopere situaţia. Se pune un pic de sare şi de piper şi se mai lasă să fiarbă cam 20 de minute la foc mic; se coboară vinul şi se mai lasă maxim zece minute. 



Mâncarea de arpagic se serveşte cu câteva fire de pătrunjel proaspăt, timp în care se uită complet de promisiunea făcută în faţa cepei cu lacrimi în ochi:"nu mai fac niciodată aşa ceva".  

3 comentarii:

  1. Sa-ti spun ca nu am mancat niciodata arpagic????
    Nici bame????
    Tare as vrea sa le gust, mai ales gatindu-le dupa reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu am mancat arpagic.Oricum, arata bine.Merita incercat...
    Apropos...unde gasesc arpagic?la supermarket?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Irina

    Sunt bune şi bamele şi arpagicul, cel din urmă fiind uşor dulce şi foarte prietenos pe lângă aproape orice fel de carne. Precis ai şti cum să le faci cunoştinţă.. ;)

    @ Adry
    La supermarket nu prea am văzut. Eu l-am luat din piaţa Obor - deşi m-am învârtit prin toată piaţa nu am găsit decât o singură sursă. Avea însă ce trebuia (cepele trebuie să fie tari şi lucioase, nici prea mici, nici prea mari). Un kg a costat 6 lei.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.