Când vine vorba de tabbouleh părerile sunt diferite şi reţetele şi mai şi. Totuşi, ţinând cont de bunul simţ şi ignorând orgoliul unor bucătari şi/sau scriitori neduşi la cârciumile bune, tabbouleh se face uşor şi senin, niciodată de pe-o zi pe alta - chiar dacă există varianta cu "adăugaţi roşiile a două zi când îl serviţi" şi trecând peste entuziasmul că a fost găsit şi că e ceva prea special, cu foarte puţin grâu zdrobit.
5 legături de pătrunjel
4 roşii (maxim 500 de grame)
o ceaşcă mică de bulgur
o ceapă mică
câteva fire de mentă
zeama de la o jumătate de lămâie
ulei de măsline
sare, piper
Bulgurul se amestecă şi se lasă cam jumătate de oră cu roşiile şi ceapa tăiate mărunt. Nu în apă, pentru că gustul ăla îl va şi avea, distinct cumva de restul salatei şi nu ţine nimeni la aşa ceva. După o jumătate de oră se verifică dacă e moale - câteodată dacă e mai vechi, adică mai uscat, îi poate lua şi o oră sau mai mult să se înmoaie timp în care trebuie ţinut cont de faptul că roşiile e posibil să obosească. Totuşi, cel de la magazinele arăbeşte, especially if just bought, e destul de fresh. Se vinde însă la pungi de 1 kg astfel încât, dacă nu e folosit şi în alte scopuri (how about kısır?), va avea timp să se mai usuce în cămări. Una dintre tentaţii e cea de a pune în tabouleh mai mult bulgur ceea ce nu trebuie să se întâmple - e mai acceptat ca salatei să îi lipsească decât să fie prezent într-o cantitate prea mare.
Dacă e ceva ce se poate face cu o seară sau câteva ore înainte e treaba cu patrunjelul: se spală, se alege de tulpini prea groase sau frunze galbene, şi se lasă umed în frigider astfel încât să fie fresh & crispy la preparare. La fel se poate face şi cu menta - eu am rupt-o fresh din grădină aşa că nu a mai fost cazul.
Mai departe, patrunjelul şi menta se tăie oarecum mărunt şi se amestecă în roşiile cu bulgur şi cu ceapă, odată cu zeama de la jumătate de lămâie şi ulei de măsline galore. Şi cam asta e. Ţineţi aproape nişte pâine, e posibil ca sosul de la final să vă dea idei
Apropos de "sosul de la final" cu paine: http://espressostyle.blogspot.com/2010/08/toamto-olive-oil-ceese-mush.html
RăspundețiȘtergereNice. Îmi place mai cu seamă ciuşca aia roşie şi răsucită :)
RăspundețiȘtergere