Cremă de legume: cinci litri la zece lei
5-6 cartofi mici
3 morcovi
1 conservă mică de mazăre
2 ţeline mici
2 păstârnaci
2 cepe
2 dovlecei
1 legătură de pătrunjel
sare, piper, chimen, boia
Se înmoaie în ulei ceapa tăiată mărunt şi frecată înainte cu puţină sare, dovleceii cubuleţe şi morcovii rondele. Că să nu le bruscăm după ce au stat acolo la cald le stingem cu nişte apă neapărat fierbinte, apoi adăugăm cartofii şi ţelina cubuleţe, păstârnacii rondele şi mazărea cu tot cu zeama din conservă. Lăsăm să fiarbă, mai adăugăm din când în când apă şi când e gata oprim focul. O mişcare bună ar fi ca în jur de un litru din zeama în care au fiert legumele să ajungă la congelator pentru sosuri ulteriore şi momente deosebite (adică va putea înlocui cu mult succes apa în alte feluri de mâncare). Revenind la supă, legumele se scot într-un castron larg şi se lasă vreo 10 minute să se răcească, apoi se pasează, se amestecă în ele restul de zeamă, după ochi, cât să nu iasă prea lichidă supa: întrucât se serveşte cu chimen, boia şi pătrunjel, toate presărate deasupra, ar arăta mai bine dacă nu s-ar scufunda toate în ea din prima, nu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu