Le Cordon Bleu's gâteau au chocolat


Ştiţi mirosul ăla de alb, proaspăt, rece şi puţin dulce, de cofetărie în care intri când eşti copil ? Ştiu o prăjitură care miroase exact aşa, plus puţină ciocolată. Well, nu chiar puţină; cam jumătate de kg. Dar înainte de asta:

2 ouă mari
3 linguri de zahăr pudră
4 linguri de făină
1 lingură de cacao
un păhărel mic-mic de rom
 
Se unge cu unt şi se pudrează cu făină, sau se aşterne foaie de copt într-o formă rotundă (cam 20-22 cm diametru, de preferat cu fundul detaşabil). Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Pe bain-marie se bat ouăle cu zahărul până se umflă (cam 5 minute) şi apoi încă 5 minute luate de pe foc. Se cern făina şi lingura de cacao, se amestecă bine cu o lingură de lemn şi se toarnă în formă. Se lasă cam 15 minute la cuptor şi când e gata răcită se taie subţire primul strat - crusta - cu un cuţit lung, se nivelează şi se pune la loc în tavă, unde se stropeşte cu rom.


Mai departe:

500 de grame de ciocolată neagră bună (în cazul de faţă, Heidi 75%)
3 foi de gelatină (sau o linguriţă cu vârf)
65 de grame de miere 
500 ml de smântână dulce (nefermentată) pentru frişcă
puţin cacao pentru pudrat

Tot pe bain-marie se pun la topit 335 de grame din ciocolată, după care se lasă să se răcească. Într-un vas se pun la fiert 100 ml de apă, care se iau de pe foc după ce fierb; se adaugă mierea, apoi gelatina. Se amestecă bine-bine până se dizolvă totul iar apoi se adaugă şi ciocolata topită. Dacă amestecul face totuşi vreun fel de cocoloaşe se pune din nou pe bain marie şi se amestecă până devine omogen. Se lasă apoi să se răcească.


Smântâna se bate frişcă şi se adaugă în crema de ciocolată răcită bine ; se amestecă, dar nu prea mult ci doar până când compoziţia se omogenizează. Se toarnă apoi în tavă peste blat şi se lasă la rece mai multe ore, până când se întăreşte bine (e chiar mai bine să fie preparat cu o zi înainte de servire).



Restul de ciocolată se topeşte şi se toarnă pe o foaie de copt, într-un strat subţire. După ce se răceşte complet se taie în diverse forme cu care se decorează prăjitura (pudrată înainte cu puţin cacao) de jur împrejur.


Prăjitura asta are cumva un gust de îngheţată nu prea rece din cremă de ciocolată pufoasă. O felie subţirică va fi suficient de intensă pentru oricine; până acum, după două execuţii, nu ţin minte s-a se fi cerut o a doua felie decât după câteva ore bune. Dar, I suppose, e întotdeauna loc de recorduri.  

6 comentarii:

  1. Seamana izbitor de mult cu tortul mousse de ciocolata pe care il fac eu :) Ai noroc ca nu l-ai avut pe sotul meu in vizita : e in stare sa manance nu doua ci 3 felii una dupa alta!
    Gustul este exceptional, ma uit la pozele tale si parca simt ciocolata in gura. Exceptional!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador ciocolata! Prajitura ta arata minunat. Super delicioasa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mercimerci. Ce-i drept, este o prăjitură ca nimeni alta! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pt prajiturica, am o intrebare daca poti sa ma lamuresti, te rog. Nu am inteles prea bine ce ai vrut sa spui cu " Se lasă cam 15 minute la cuptor şi când e gata răcită se taie subţire primul strat - crusta - cu un cuţit lung, se nivelează şi se pune la loc în tavă, unde se stropeşte cu rom. " Te rog frumos,poti explica? Pur si simplu se da la o parte primul strat sau se feliaza.. nici faza cu nivelatul nu am inteles-o. Poate e mai clar cand ai prajitura in fata.Eu as vrea sa o fac dar inainte vreau sa fiu sigura ca am inteles totul. Multumesc frumos!
    Dana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Blatul, dupa ce se coace la cuptor, va face deasupra o crusta subtirica - si foarte buna, dealtfel, insa cum incurca la insiropat (e un pic tare si nu permite absorbirea siropului), trebuie indepartata. Mai departe nivelarea consta in faptul ca verifici si, dupa caz, mai tai din blat daca ti se pare ca nu e egal - fie ca s-a copt mai umflat intr-o parte, fie ca n-ai scos drept-drept acea parte/crusta de deasupra.
    Sper ca e mai limpede asa. Daca nu, te rog nu ezita sa-mi spui! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, foarte limpede ;) Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.