Dezarmant de simplu: le farz fourn (say whaa)



Din "Les meilleures recettes de regions de France" de Paul Bocuse, grand grand maître cuisinier. O prăjitură incredibil de bună şi de specială dintr-o minunăţie de carte care conţine, printre altele, reţeta originală de tartă cu mere a surorilor Tatin, un pot-au-feu perfect,  tradiţionalele coq au vin, confit de canard, scoici a la mariniere, quiche lorraine etc.

Farz fourn (far au four) e un desert realizat pe principiul cremei de zahăr ars (flan), cu adaos de făină. La origine nu are fructe însă pentru varianta bretonă - şi cea mai populară - se folosesc prune uscate. Se face şi cu stafide, de exemplu, însă prunele uscate îi dau o savoare deosebită, de ultimă zi de toamnă sau de seară cu sobă şi cărţi cu poveşti.



Pentru că l-am făcut într-o tavă mai mică eu am înjumătăţit cantităţile. Cele originale sunt:

200 de grame de făină
200 de grame de zahăr pudră
4 ouă
1 litru de lapte
225 de grame de prune uscate moi (neafumate)
puţin unt, pentru uns tava



Prunele su pun apă rece pe foc mic şi se lasă aproximativ 15 minute până se înmoaie doar un pic. Apoi se scot, se scurg şi li se scot sâmburii.  Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade. Laptele se pune la fiert, şi între timp făina şi zahărul se amestecă iar apoi li se adaugă ouăle, unul câte unul. Se toarnă apoi uşor şi laptele fierbinte, amestecându-se rapid cu o lingură de lemn până când compoziţia se omogenizează.


Se unge cu unt o tavă, se varsă compoziţia lichidă şi se dă la cuptor. După 10-15 minute se adaugă cu grijă prunele şi se mai lasă la cuptor  - cartea zice 20 de minute însă nu e suficient; cele mai multe reţete de far breton recomandă 40 de minute sau chiar o oră. Safe e până se rumeneşte un pic deasupra. Apoi, se serveşte rece sau la temperatura camerei.

Un comentariu:

  1. Ador prunele uscate...de-abia astept sa incerc reteta ta :)
    Desi nu cred ca ti-am mai lasat vreun comentariu, te urmaresc cu drag si am o mica surpriza pentru tine la mine pe blog
    Buni

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.