Sardalya sarmasi cu scobitori la apă



Adică sardine în foi de viţă Turkish style şi primul lucru pe care-l fac din The Complete Middle East Cookbook de Tess Mallos. E o carte fără multe imagini însă foarte completă, în care reţetele sunt nefandosite în sensul că sunt mai degrabă cele care se produc în bucătăriile oamenilor din Orientul Mijlociu decât în restaurante. .
Fragilele sardine se spală, curăţă şi se lasă să stea cu puţină sare cam jumătate de oră. Câte sardine, atâtea scobitori trebuie să stea în apa tot jumătate de oră.
Frunzele de viţă se şterg de apă şi se picură cu ulei de măsline; sardinele se presară cu piper şi se înfăşoară cu capul afară. Marginile frunzelor se prind cu câte o scobitoare, pachetul se pune pe grătar câteva minute pe-o parte şi la fel pe cealaltă, după care se serveşte desfăcut, cu multe felii de lămâie. În cazul de faţă foile nu se mănâncă, au doar rolul de a da aromă peştelui.
Grecii au o variantă aproape identică, se cheamă sardeles (sau psari, adică peşte mărunt) sta klimatofilla, la care ei pun şi cimbru sau oregano.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.