Scrumbia de curăţă şi se spală, apoi se lasă cu puţină sare şi câţiva stropi de lămâie până când, să zicem, se taie următoarele: ceapă verde, pătrunjel, mărar, usturoi verde şi un pic de leuştean, peste care se pune puţină apă şi nişte sare.
Acum că-i gata saramura, se încinge o tigaie cât mai mare şi plată (ca să mimeze tablă încinsă) şi se şterge cu puţin ulei şi, de exemplu, o bucată de şerveţel. Se şterge şi scrumbia cu restul şerveţelului - trebuie să fie cât de cât uscată - şi se depune pe tigaie. Se lasă focul doar o idee mai mic, cât să-i ia peştelui cam 8 minute pe-o parte şi cam la fel pe cealaltă să se facă, după care se aşează pe o farfurie.
Se pun linguri de saramură pe scrumbia friptă şi, pentru parfum, se presară pe marginile farfurie boia de care vă place - iute ori dulce. Dacă nu-i puneţi alături un pahar de vin alb sec şi rece mai bine uitaţi de ea, iar mai departe, opţional, mămăligă, pâine, pâine prăjită veche sau ce-aveţi până la urmă la îndemână. O, da.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu