Păi? Ciorbă de lobodă, nu?


Nu cred că există vreun moment al zilei - sau al nopții, până la urmă - în care să nu meargă o farfurie de borș rece de lobodă. Există însă un singur moment al anului în care ciorba e perfectă, anume primăvara. Că loboda se poate ține în congelator sau că iese și toamna e altă treabă. Salata, ceapa, usturoiul verde, și apoi ridichile sau ștevia nu au același gust, acel gust, decât atunci când ies prima oară din an, după frig, din pământul umed, cu forțe proaspete, cele mai proaspete. De urzici nu mai vorbesc: dacă pe celelalte le mai cumpăr și toamna, cu urzicile îmi bat capul în exclusivitate primăvara. Așadar:


câteva legături de lobodă - 5, în cazul de față
1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
1 morcov
o țelină mică
un pumn de orez
o legătură de ceapă verde
o legătură de pătrunjel
o legătură de mărar
o legătură de leuștean
un litru de borș


Ceapa și radacinoasele, tăiate mărunt, se pun la fiert. După 15 minute se adaugă loboda și orezul. Când orezul a fiert se adaugă borșul, dat în prealabil în clocot. După aproximativ 5 minute se oprește focul și se adaugă verdețurile tocate și, pentru prezentare, o lingură de ulei. Se servește oricum și oricând.

 

Un comentariu:

Un produs Blogger.