Le moelleux au chocolat



Cui îi trece orice supărare cu o bucată de prăjitură de ciocolată să ridice mâna sus şi să ia aminte cât de simplu îşi poate găsi fericirea. Alors:
 
 250 de grame de ciocolată amăruie (70 -75% cacao) de calitate
(adică o ciocolată care să nu conţină altceva decât unt de cacao, pastă/masă de cacao, zahăr şi eventual lecitină - care ajută la "legarea" celorlalte ingrediente; ciocolata de menaj şi în general cea ieftină conţin de multe ori ceva similar margarinei, and you don't want that in your moelleux)
 250 de grame de unt
 6 ouă
 250 de grame de zahăr
 35 - 40 de grame de făină (aproximativ o lingură cu vârf)



Ciocolata se topeşte pe bain-marie. Asta înseamnă, dacă nu există un vas special, o cratiţă pusă peste o alta în care fierbe apă, astfel încât fundul celei de deasupra să nu atingă apa; vasul mic trebui să stea drept, de exemplu sprijinit de toarte. Mai departe: după ce ciocolata s-a topit se adaugă untul, tăiat bucăţele, pe rând. La final se cerne făina şi se amestecă bine-bine.


Între timp se separă albuşurile de gălbenuşuri; acestea din urmă se amestecă bine cu zahărul (eventual pudră, eventual jumătate brun jumătate alb) până se deschid la culoare. Peste ele se adaugă amestecul de ciocolată, un pic răcit. La final se încorporează albuşurile bătute spumă, puţin câte puţin, iar amestecul se toarnă într-o formă (de exemplu rotundă, cam de 24 de cm). Se lasă la cuptor la 200 de grade timp de 20 de minute.


Deşi rotunjoară şi destul de crescută, prăjitura se va "lăsa" odată scoasă din cuptor, ceea ce este perfect normal. Se va servi numai după ce se răceşte complet - de fapt e chiar mai bună a doua zi -. Crusta crocantă de deasupra se va sparge lăsând să vadă un interior de cremă moale, mătăsoasă, însă destul de fermă cât să se ţină dreaptă într-o felie care îi va face chiar şi pe indiferenţii la ciocolată să ofteze după o primă bucată.

14 comentarii:

  1. Ahhh...tocmai am facut si eu o nebunie de genul acesta, numai ca am trecut si niste capsuni pasate prin ea...Am sa postez si eu reteta. Bine ai revenit! Imi era dor de delicatesele tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Andreea
    Mulţumesc frumos, Andreea.
    Iar negresa ta cu piure de căpşune.. e foarte ispititoare :)

    @ Dan
    Excusez-moi, dacă nu greşesc acolo-i vorba de un fondant au chocolat. Ca şi Jamie, David ăsta traduce sau redenumeşte, în cazul de faţă, nişte treburi clasice pe lângă care ne spune poveşti. Pf :)

    RăspundețiȘtergere
  3. niciodata nu e indeajuns de multa ciocolata, I say. dar moelleux-ul se apropie de perfectiune. fierbinte imi place mie, cu sufletul ala lichid de ciocolata :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Farfuridi
    Cel cu suflet curgător este alt preparat, se numeşte mi-cuit sau coulant şi a fost inventat de Michel Bras (sau cel puţin aşa susţin francezii) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. scoate-ma din dilema! io credeam ca la povestea asta minunata ii zice chocolate souffle.

    doua denumiri aceeasi reteta sau difera intre ele?

    RăspundețiȘtergere
  6. Seamănă într-adevăr, până când vine vorba de unt. E ingredientul care, de altfel, "doboară" sau "lasă" prăjitura după ce iese din cuptor; untul (în cantitatea de mai sus) nu e foarte prieten cu spuma din albuşuri, de unde şi consistenţa mai degrabă mătăsoasă a moueulleux-ului vs. soufflé. Nu e cea mai ştiinţifică explicaţie însă cred că ai înţeles exact despre ce e vorba ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Incredibil de buna!
    Multumesc pentru ca ma ajuti sa-i surprind mereu pe cei dragi cu preparate delicioase.

    Astept cu mare interes noi posturi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua ! Am si eu o nelamurire, doar 40 de grame de faina?? Eu pun 700 ciocolata, 700 unt, 550 zahar,15 oua intregi, 15 galbenusuri, si 400 g faina. O las 7-8 minute la 180 grade.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dap. Doar 40 de grame. O lingura mare, cu varf.
    Exista si variante fara faina, foarte bune, insa in cantitate asa mica mi se pare ca ii "da corp", deci prefer varianta de fata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna seara! Am facut aceasta reteta de foarte multe ori.....exact cu cantitatile precizate mai sus......delicioasa.....fara cuvinte.:))

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunata! Am facut-o dupa reteta ta de nspe ori, nu ne mai saturam. Multumesc mult pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.