Peynirli börek



Yufka, foile de plăcintă turceşti, seamănă destul de mult cu cele româneşti sau bulgăreşti. De fapt singura diferenţă care mi se pare semnificativă e că sunt un pic mai groase (actually, duble faţă de o foaie de plăcintă din comerţ). E drept că au un pic şi alt gust, şi cum se fac ele de se ţin în raft şi nu congelate sau în frigider deocamdată nu ştiu. Mi-a plăcut să lucrez cu ele pentru că a fost first timer însă în rest nu au făcut decât să-mi întărească o convingere mai veche, anume că aluatul proaspăt făcut e mult, mult mai bun. Până acum nu am găsit în magazine foi de plăcintă sau aluaturi la care să mă întorc cu bucurie. 


Folosesc ocazional foile bulgăreşti, cu care se lucrează mai uşor, şi detest aluatul tip foietaj al cărui conţinut de margarină şi gust accordingly îmi pare ca strică orice i se alătura. Dar până să-mi iau un făcăleţ mai lung şi o bucătărie mai largă, there we go: pentru peynirli börek, adică plăcintă cu brânză, am folosit:

4 foi yufka 
jumătate de kg de brânză (telemea de vacă şi/sau bivoliţă, eu am folosit de vacă) 
două ouă 
un pahar de iaurt sau lapte bătut 
o linguriţă de mentă uscată 
o legătură de mărar 
puţin piper proaspăt măcinat 
seminţe de chimen negru pentru decor 


Brânză se sfărâmă şi se amestecă cu iaurtul, un ou şi jumătate (adică un gălbenuş se păstrează pentru pictură), menta, mărarul tocat şi puţin piper. Foile se împart după forma finală dorită; ale mele au fost rotunde, eu vroiam să fac plăcintele pe lung, le-am împărţit cum s-a putut.  


Pe fiecare bucată de foaie se pune câte o lingură din compoziţia cu brânză şi se împătureşte. 



Plăcintele se ung cu gălbenuş de ou şi se presară cu seminţe de chimen negru, apoi se dau la cuptor cam jumătate de oră la 180 de grade.





8 comentarii:

  1. interesante retetele tale. Unde ai gasit acele foi de placinta? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc frumos, Ana. Foile le-am luat de la un kasap de lângă piaţa Iancului - mai exact pe şoseaua Iancului, pe stânga, imediat după poştă. Au tot felul de bunătăţi acolo, inclusiv carne foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos, sper sa ajung si eu sa vad bunatatile si sa si cumpar cate ceva... ma cam trage ata spre mancarusri turcesti . Sa ai o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă nu îţi este neapărat la îndemână în Iancului mai sunt altele în Drumul Taberei, Colentina, pe Jiului, pe lângă pieţele Obor şi Matache. Nu-s toate turceşti însă în majoritatea găseşti aproximativ aceleaşi produse cu specific oriental. E drept că yufka n-am văzut decât în cele turceşti.. Oricum, succes în căutări şi o săptămână frumoasă şi ţie.

    RăspundețiȘtergere
  5. aha multumesc! Stiu in statia lui 41 o macelarie- bacanie insa nu stiu daca e turceasca si mai e in Lujerului .Multam fain!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea, am ajuns astazi ,in sfarsit la kasap la piata iancului,si mi am luat youfka, dar as vrea sa pastrez foile pt o placinta de revelion sau Craciun, ai idee daca le pot tine in congelator,sau doar in frigider, cum sa fac sa le pastrez. ele expira in aprilie 2011... am uitat sa il intreb pe turc,desi ai vazut ca vb f bine ro, dar imi era asa de frig, si eram uda toata, ca ana lu manole am ajuns pana acolo :) multumesc, we placut! Da chiar ca au de toate, numai ca nu prea am avut eu bani :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am văzut că ei le ţin în raft; totuşi, în magazin nu e foarte cald aşa că acasă poate le-ar sta mai bine în frigider. În congelator sigur nu e cazul.

    Un weekend frumos şi spor la plăcinte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. aha, le-am scos rapid din comgelator si le-am trecut in frigider, multam fain :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.