Friptură de miel cu sos de iaurt ca la alţii acasă



Nu ştiu alţii dar eu nu pot intra în măcelăria turcului fără să plec cu o bucată de carne, chiar dacă nu pentru asta mă duc acolo. Îmi place carnea de miel, şi dacă în măcelăriile şi pieţele noastre se găseşte mai greu - cu o singură excepţie pe an -, din cele orientale nu lipseşte aproape niciodată.


Căutam o altă bucată din miel, pentru o altă reţetă, şi cum în lipsa acesteia nu puteam să ies cu mână goală am ales o parte de pulpă, nu prea mare, de fapt tocmai potrivită pentru tava mea de pământ ars. Am adus-o acasă, am spălat-o şi am îmbrăcat-o până a două zi într-un sos învăţat de la Laura Laurenţiu şi testat prima oară astă primăvară. Am încercat să-i dau o notă orientală mai accentuată şi am adăugat mentă şi încă un fel de piper.



2 cutii mari de iaurt (700 - 800 de grame în total)
zeama şi coaja unei lămâi
1 lingură de coriandru boabe
câţiva căţei de usturoi
2-3 linguri de ulei de măsline
piper negru şi verde, boabe
mentă uscată


Am pus în blender totul cu excepţia iaurtului, în care am amestecat ulterior compoziţia măcinată. Am îmbrăcat pulpa într-o mare parte din sos şi într-o pungă şi am lăsat-o de seara până a două zi după-amiază, cu mici deranjuri de întors de pe-o parte pe cealaltă ca să mă asigur că mielul primeşte acelaşi tratament peste tot. L-am pus apoi în cuptor la 180 de grade, timp de maxim două ore sau, mai exact, până s-a rumenit, şi l-am servit apoi cu o pipe rigate fierte, răcite şi îmbrăcate în restul de sos de iaurt la care am adăugat un pic de pătrunjel verde. Imagini n-avem, pentru că soarele apune mai curând şi lumină din bucătărie nu face cinste celor din farfurie. To be continued & solved. Până atunci, mulţumirile mele Laurei!

2 comentarii:

  1. Am facut sambata nebunia asta...a fost demential!!! Pus la cuptor intr-un vas de fonta emnailata, pur si simplu se topea carnea in gura....iar sosul pocant-acrisor a fost perfect!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e într-adevăr special tratamentul ăsta cu iaurt şi arome pentru miel, mă bucur că ţi-a plăcut :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.