Curcan cu smântână şi ciuperci



Am puţine îndoieli că n-ar fi cel mai bun sos alb pentru carne: e cam ca puiul cu smântână, sau ca ciulamaua de pui, sau ca ciulamaua de pui cu ciuperci, dar mult mai bun. Şi vine cam aşa:
 
o jumătate de piept de curcan
300 de grame de ciuperci albe
o ceapă mică
câţiva căţei de usturoi
200 ml de smântână dulce
puţin ulei de măsline şi un cubuleţ de unt
sare, piper, pătrunjel


Spre deosebire de puiul pe care-l găsim în majoritatea magazinelor, curcanul - deocamdată.. - nu lasă zeama aceea ciudată, alburie, aşa că e va rumeni frumos şi va avea apoi nevoie de un strop de apă sau de supă de legume, dacă e la îndemână, pentru a se frăgezi. In other words, untul şi uleiul de măsline se pun câteva minute în tigaie, după care se adaugă curcanul tăiat bucăţele şi uşor sărat în prealabil. Când s-a rumenit uşor si pe toate părţile se pune ceapa tăiată mărunt, se toarnă puţină apă fierbinte (cam 100 de ml) şi se lasă, acoperit, să fiarbă la foc mic.


Între timp ciupercile se taie felii şi se rumenesc pe ambele părţi la foc iute,în puţin ulei de măsline în care în prelalabil s-au topit câteva feliuţe subţiri de usturoi.


Cam după 30 de minute, timp în care curcanul s-a gătit şi frăgezit, se adaugă smântâna, se amestecă, şi după 5-10 minute se pun şi ciupercile. Încă 5 minute, şi mâncarea-i gata.


Mie mi s-a părut că cea mai bună garnitură e o chiflă proaspătă, home made, cu care să nu pierd nimic din sosul alb, care-i cu atât mai bun dacă primeşte un pumn de pătrunjel tăiat mărunt.
Un produs Blogger.